C-vitaminok
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vízben jól oldódó, erősen antioxidáns hatású vegyület, amely nélkülözhetetlen a szervezet oxidációs-redukciós folyamataiban.
Mire jó a C-vitamin?
♦ Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből
♦ Elősegíti a sebgyógyulást
♦ Javítja az immunrendszer működését, elősegíti a megfázásból való felépülést
♦ Csökkenti a rák- és szívbetegség kialakulásának kockázatát, a koleszterinszintet, a magas vérnyomást
♦ Csökkenti a fogínygyulladás kialakulásának esélyét és a fogínyvérzést
♦ Csökkenti a Parkinson-kór előrehaladását a kezdeti stádiumban
♦ Sok más betegségben is segíthet: epehólyag gyulladás, herpesz, ekcéma, májgyulladás, krónikus fáradtság szindróma...
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint napi mintegy 100 mg C-vitamin szükséges a vitaminhiány kialakulásának megelőzésére, de egyes állapotok többszörösére növelik a C-vitamin szükségletet, ilyen pl.: a cukorbetegség, allergia, asztma, stressz, alkoholfogyasztás, idős kor, terhesség, rendszeres aszpirin, fogamzásgátló tabletta, antibiotikum , kortizon szedése.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/