Leírás és Paraméterek
A C vitamin hozzájárul:
- a normál kollagén képződéshez, és ezen keresztül az erek-, a csontok-, a porcok-, a fogíny-, a fogak, és a bőr normál állapotának fenntartásához
- az immunrendszer normál működéséhez
- az idegrendszer normál működéséhez
- a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez
- a vas megfelelő felszívódásához
Mikor van szükségünk több C vitaminra?
- Intenzív sporttevékenység esetén
- Aktív dohányosoknál
- Betegség utáni felépüléskor/lábadozáskor
- Bizonyos műtéti beavatkozások vagy lázas állapot esetén
- Fogamzásgátlók vagy bizonyos gyógyszerek használata esetén
- Alacsony zöldség-, és gyümölcsfogyasztás esetén
- Stresszes életvitel esetében
- Kiegyensúlyozatlan, egyoldalú vitaminhiányos táplálkozás esetében
- Vashiányos állapot esetén
- Tavaszi fáradtság esetén
A súlyos és tartós C-vitamin-hiány tünetei nagyrészt összefüggésben állnak kötőszöveti rostok egyik típusának, a kollagén bioszintézisével, mivel a C-vitamin nélkülözhetetlen koenzim az előállításához. C-vitamin hiányában a szervezet nem tud kollagént, és így jó minőségű kötőszövetet létrehozni. A skorbut tünetei (a fogak meglazulása-elvesztése, ínysorvadás, nyálkahártya-vérzékenység, nehéz sebgyógyulás) is a kollagénképzés zavarából adódnak.
A súlyos C-vitamin-hiány egyéb tünetei a rossz közérzet és a fáradtság vagy a letargia, amelyeket klinikailag nehéz diagnosztizálni. Bár a C-vitamin fontos antioxidáns, az emberek és más főemlősök csak étrendjükből nyerik a C-vitamint, mert nem képesek szintetizálni, ezért a C-vitamin-hiányt elsősorban a helytelen étrend okozza. Számos további kockázati tényezőt azonosítottak, köztük a dohányzást, a terhességet, az alacsony társadalmi-gazdasági helyzetet, a genetikai hajlamot, az idős vagy fiatal életkort, a megerőltető testmozgást és a metabolikus szindrómához kapcsolódó klinikai állapotokat, például a magas vérnyomást, a cukorbetegséget és az elhízást (Weber, Bendich és Schalch, 1996 [18]; Kiss, 2013 [19]; Fain, 2013 [40]; Lykkesfeldt, 2014 [16]; Wang és mtsai, 2018 [28]; Pawlowska és mtsai, 2019 [42]).
Adagolási javaslat: Napi 1-2 adag italport, - a mellékelt mérőkanál nagyobbik (2,5 ml jelzésű) felével, 2 dl vízben, gyümölcslében, vagy langyos (nem forró) teában feloldva meginni.
Összetevők: L-aszkorbinsav, maltodextin, természetes aromák (gyömbér ízű, citrom ízű), édesítőszer: szukralóz.