Leírás és Paraméterek
Ugyan főleg testépítők körében ismert, de annyi előnyös hatással rendelkezik, hogy nem bírtuk ki, hogy fel ne vegyük termékkörünkbe, a kreatint körülvevő igazságtalan, pejoratív szemlélet ellenére sem.
Különleges táplálkozási célú élelmiszer különösen sportolók és nehéz fizikai munkát végzők részére. Segédanyagok nélkül. Az állati eredetű élelmiszerek a kreatin természetes forrásai, de csak nyersen. Sportolók elterjedten egészítik ki táplálkozásukat kreatinnal, mert fokozza a teljesítményt és segíti az izomnövekedést.
Azonban számos egyéb jó tulajdonsággal rendelkezik még, amelyek nemcsak sportolók számára hasznosak (szellemi képességek, reakcióidő, szív-érrendszer, inzulin-érzékenység).
Nemrég azt is felfedezték, hogy csökkenti a lipofuscin nevű anyag szintjét a szervezetben, amely az öregedés egyik kísérője, és amely a bőrön megjelenő öregedési foltokban is felhalmozódik.
Adagolás: Napi 1 teáskanálnyi (3 g) kreatinport keverjünk el 3 dl langyos/meleg, de nem forró folyadékkal. Várjuk meg, míg teljesen feloldódik, hogy jobban felszívódjon. A kreatin fogyasztásának megkezdésekor érdemes nagyobb dózissal indítani: pl. 2 hétig 3 x 3 g-ot (reggel/délben/este). Utána már napi 3 g (1 adag) is elegendő.
A kreatin pótlás a vegetariánusokon túl az időseknek, sportolóknak és gyakori alváshiánnyal küzdők számára különösen ajánlott.
Pozitív hatása nem csak a sportteljesítményre és izomzatra van, de javítja a kognítív képességet, a glükóztoleranciát, ellensúlyozza az öregedés több aspektusát is az izomvesztésen túl, sőt újabban úgy néz ki, még fiatalít is! A kreatinnal kapcsolatos kutatásokat főleg kreatin-monohidráttal végezték, de más formái is hatásosak vélhetőleg.
Mi a biztosra megyünk, ezért termékünk is kreatin-monohidrátot tartalmaz.
A kreatinra ma még a legtöbben úgy tekintenek, mint valami féle szteroidra. Mivel elsősorban bodybuilderek használják az izomerőt, kitartást és sportteljesítményt fokozó hatása miatt. Káros, de semmiképpen sem egészséges anyag a kreatin a közhiedelemben. A valóság teljesen más!
A kreatin nélkülözhetetlen része szervezetünknek, főleg izomzatunkban, agyunkban és veséinkben található meg. Élelmi forrásai elsősorban a hús, hal, tojás és tejtermékek, azonban hőre érzékeny, így jelentős mennyiséghez csak akkor tudunk hozzájutni, ha nyersen esszük ezeket. Emiatt jellemzően nem veszünk magunkhoz kellő mennyiségű kreatint az étkezéssel. Különösebb veszélyben csak a vegetariánusok vannak. (Egy klinikai kutatásban vegetariánusok jelentősen nőtt rövid idő alatt az IQ pontszámuk kreatin pótlás hatására! Ez nem meglepő belegondolva, hogy agyunk is jelentős mennyiségű kreatint tartalmaz és a vegetáriánusok nem jutnak kreatinhoz).